Vježbanje poslije poroda s dijastazom

2.715

Većina žena koje su se prije ili tijekom trudnoće bavile nekim sportom ne mogu dočekati onaj trenutak kada im doktor/ica poslije poroda da zeleno svijetlo za nastavak s treninzima. To naravno može biti izazov, pogotovo kada je porod bio carskim rezom, kao što je to kod mene slučaj. Kod poroda carskim rezom oporavak je dosta duži jer su ipak mišići prerezani i treba im vremena da se oporave i zacijele.

treninzi

Ja sam s laganim treninzima krenula godinu dana nakon  poroda. Nekima se možda to čini dug period, ali s djetetom koje se bar 3 puta budilo po noći zbog sisanja, uvrštavanje vježbanja u svoju dnevnu rutinu nije dolazilo u obzir, jedino što sam željela raditi je: spavati!

Prvo sam krenula s laganim trčanjem 2 – 5 km, vježbama za noge i guzu bez opterećenja (iskoraci, čučnjevi, gluteus bridge…) te lakšim verzije trbušnjaka. Ako se pitate što je s vježbama za ruke i leđa…vjerujte mi jednogodišnjaci vam ih neprestano dobro treniraju. Osjetila sam kad tijelo nešto ne može i znalo me presjeći u donjem dijelu trbuha kada bih pretjerala. Pokušala sam to sve odraditi bez forsiranja i da moj povratak u formu bude postepen.

Nakon godinu i pol dana sam se vratila svojim starim treninzima. Vratila sam se kao trener u svoj studio i počela trenirati punom parom. Vrlo brzo su se počeli ocrtavati mišići, ali sam primijetila da mi trbušnjaci poprimaju čudan oblik prilikom određenih vježbi. Znala sam u teoriji što je to dijastaza ravnih trbušnih mišića, stručno dijastaza m. rectusa abdominisa, ali se nikada nisam susrela s njom u praksi.

Dijastaza nastaje u trudnoći razdvajanjem mekog tkiva središnje linije (lineae albae) trbuha, odnosno razdvajanjem ravnog trbušnog mišića i češće se pojavljuje kod poroda carskim rezom. Naravno našla sam na Google kako se testira dijastaza, testirala ju i zaključila da ju nemam. Mislila sam da jednostavno mišići trebaju malo više vremena da se oblikuju budući da im je ovo najveća pauza od treninga u životu od. Bila sam u krivu, imala sam dijastazu, a zbog treninga mi je nastao i pupčani bruh (hernia umbilicalis).

dijastaza
Izvor: www.babycenter.com

DIJAGNOZA

Doktori u bolnici su mi rekli da to nije ništa strašno, da oni to ne bi operirali jer sam premlada i da će vidjeti stanje nakon 6 mjeseci, ako se poveća tek onda idem pod nož. Također, savjetovali su mi da nastavim trenirati jer možda nestane samo od sebe ako mi se smanji dijastaza.

Hm….nastao mi je bruh zbog treninga, ali neka ja nastavim trenirati?!

TERAPIJA

Budući da klasična medicina mi nije dala zadovoljavajuće rješenje, raspitala sam se i pronašla pravog stručnjaka za takve ”ozljede”  – kineziterapeutkinju Maju Diklić u studiu Eccentric u Osijeku.

Neću sada pisati biografiju od Maje jer ju svatko može progooglati, ali samo mogu reći žena zna znanje. Maja mi je testirala sve mišiće, pronašla problem, dala rješenje i domaću zadaću. Da mi je netko rekao da ću pored silnih trbušnjaka i plankova od disanja imati najveću upalu trbušnih mišića u životu ne bih mu vjerovala. Ali ono što je fascinantno u cijeloj priči je da od prvenstveno vježbi disanja, dijastaza se u roku od 3 tjedna za 1 prst povukla. Znači moguće je riješiti problem i bez noža!

Zato žene, nakon poroda neka vam stručna osoba pregleda trbuh i ustanovi imate li dijastazu ili ne. Ako nemate, lagano možete početi s treninzima. Ako ju imate isto tako možete lagano početi trenirati, ali u potpunosti drugačije vježbe i najbolje uz nadzor stručne osobe. S dijastazom zaboravite na trbušnjake, plankove i rotacije trupa jer će te vježbe samo napraviti još veći problem. Prvenstveno se rade vježbe disanja jer je cilj aktivirati duboke mišiće trbuha i dna zdjelice, a tek nakon toga se prelazi i na druge vježbe. Rezultati dolaze poprilično brzo tako da nemojte preskakati nijedan korak svog oporavka.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.