Zašto imamo bolesnu djecu?

2.687

Pričala sam s jednom mladom djevojkom iz 8. razreda od 14 godina. Htjela bi nešto trenirati jer se naglo počela debljati, dobila je celulit, loše se hrani, nema kondicije, naglo je izrasla u pubertetu i držanje joj je grozno. Pitala sam ju zašto jednostavno ne izabere sport ili rekreaciju koja joj se sviđa i počne se više gibati. Rekla mi je da nema s kim ići. Pomalo sam ostala zbunjena, čekaj od 30-ero djece u razredu nitko ništa ne trenira?! Odgovor je NE. Malo je reći da sam ostala šokirana.

Razmislila sam malo o tome kako je izgledao moj život s 14 godina. Trenirala sam odbojku. Imala sam minimalno 3 treninga tjedno. Igrala sam na školu odbojku. Za školu sam išla i na atletiku. Natjecala sam se u odbojci, atletici i crossu. Između toga bila sam konstantno vani. U naselju smo igrali gumi-gumi, odbojku, košarku, nogomet, graničara, vije, skakavca, žandara i lopova, boje, skrivača… Išli smo se vozati biciklima i nismo se vraćali kući dok se ne upali ulična rasvjeta. Nitko nas nije vozio u školu i nitko nas nije vozio na treninge. Pješačili smo. Tata me uvijek gurao u sport. Mogla sam birati što ću trenirati, ali na nešto sam morala ići. I nisam bila nešto posebno, jer svi smo nešto trenirali. Danas si izgleda jako poseban ako nešto treniraš.

Zašto to mene sekira?

Nikada nije bilo toliko pretile djece. I ne, ne mislim da je to estetski problem i sad svi trebamo imati mršavu i žgoljavu djecu. Djeca su bolesna. Debljina je bolest i to bolest koja vuče hrpetinu drugih boleština. Nikada nije bilo više djece s dijabetesom, kroničnim bolestima probavnog sustava (celijakija, Crohnova bolest…), alergijama, poremećajima štitnjače, ADHD, disleksija, poremećajima lokomotornog sustava i dr. Roditelji želite li da vam dijete bude zdravo? Želite li da se kljuka lijekovima s 25 godina? Želite li da živi 10 godina manje nego što ćete to vi? Da, debljina skraćuje život za do 10 godina. Što će tek onda biti s 3. generacijom, s našim unucima?

Želite najbolje za svoje dijete?

Maknite onda te grickalice, čokolade, keksiće, pekarske proizvode, šećerne pahuljice, obojena pića i što već sve djeca ne jedu. Naučite ih što je voće, povrće, orašasti plodovi i zdrava hrana i neka im konstantno bude dostupna. Počnite kuhati kod kuće. I palačinke od nekog mixa integralnog brašna punjene mljevenim lješnjacima, malo kakaa (onaj obični, ne neskvik) i prelivene medom su puno bolja opcija nego kifla iz pekare.

I najvažnije potjerajte ih van bez mobitela i tableta. Kako će vam se javiti? Kako smo se mi javljali? Svaki put kad smo mijenjali lokaciju na kojoj bi se igrali morali smo se doći javiti i uvijek smo morali reći s kim idemo. Potičite ih na sport i rekreaciju. Kad ste zadnji put odveli dijete na izlet? Kad ste zadnji put išli s njima prošetati se šumom? Skupljati kestenje i lišće? Kad ste zadnji put s njima sjeli na bicikl? Mi smo sa svojim roditeljima svaki vikend išli u prirodu. Često smo išli na izlete. Igrali badminton, dobacivali se s loptom, pecali, valjali se po lišću, zapalili vatru i pekli kukuruz…. Danas čujem roditelje na dječjem igralištu: Pazi nemoj trčati, past ćeš, zaprljat ćeš se! DA I?! Današnja djeca ne znaju se ni dočekati se na ruke. Padaju na glavu i zube. Imaju fensi robicu u kojoj sjede na kavama s roditeljima i pilje u mobitele. Ne daj Bože da se zaflekaš. Mi smo imali trenerke kojima su po 10 puta iznova zašivene rupe na koljenima. Bio si sretan ako je mama našla neku prišivku pa ti stavila na koljena. Bio si cool imao si Mickeya na koljenima. 

prehrana djece 

Moje dijete ne voli voće i povrće!

Je li tebe tvoje dijete ikada vidjelo da jedeš voće i povrće ili te vidi da jedeš u pekari? Djeca uče od nas. Kopiraju svoje roditelje i mi im trebamo biti primjer. Misliš da će dijete steći dobre, zdrave navike tako što te gleda pred televizorom s colom i vrećicom čipsa? Iskreno, sumnjam! Kako da dijete zavoli zdrave namirnice ako ih ni ne prepoznaje. Uključite svoje dijete u proces pripreme hrane i kuhanje. Pa sigurno će htjeti probati nešto što su i oni napravili. Moje dijete je na mom kuhinjskom pultu od svoje 1. godine. Sada kada ima 3 godine sama zna držati mikser. Mijesi sa mnom kruh, muti jaja, rezucka povrće plastičnim nožićem, zna mi oguliti mrkvu i krumpir. Da, cijela mi kuhinja nekad bude puna kore od krumpira i brašna, a cijeli proces kuhanja traje duplo duže. Ali barem imam sretno, zadovoljno i sposobno dijete koje zna šta znači kuhani i zdrav obrok. I dalje vodimo borbu s povrćem, ali ne odustajem. Ako je gladna pojest će.

Danas je život užurbaniji. Roditelji nemaju vremena!

Stvarno? Koliko se ja sjećam i naši su roditelji radili. Pa ipak radije su s nama provodili vrijeme nego pred televizorom i laptopom. Mama je uvijek kuhala. Nije bilo toliko hrane iz vrećice koja je gotova za 5 min samo se treba podgrijati u mikrovalnoj. Za vikend je uvijek bilo kolača, kiflica, langošica, fritula, savijača, pita… Pa ipak smo bila zdravija djeca.

Izgovori, izgovori, izgovori…

Vrijeme je da prestanemo sami sebi smišljati izlike. Sve to radimo iz vlastitog komfora. Budi dobar primjer cijeloj obitelji. Budi aktivan/aktivna, idi na neki oblik rekreacije, kuhaj, pametno biraj namirnice, nemoj stalno visiti na mobitelu i pred televizorom. Odvedi dijete na neki sport. Odvedi ga van. Prošetaj šumom. Uzmi dekicu i odvedi dijete na izlet. Ona će vam biti zahvalna. Ugasi televizor dok se igraš s njima. Na igralištu nemoj piljiti samo u mobitel. Gledaj ih koliko su spretna i uživaj u trenutku. Provodi s tom djecom vrijeme. Posveti im se. To znači biti roditelj i odgajati dijete.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.